perjantai 12. kesäkuuta 2009

Kasvivärjäystä

Etsin netistä tietoa kasvivärjäyksestä ja löysinkin hyviä aihettä käsitteleviä sivustoja. Mm. täältä ja täältä keräsin tarvittavaa tietoa ja pääsin samantien kokeilemaan. Alunaa sain apteekista ja rautasulfaattia sinne luvattiin tilata sillä se oli päässyt loppumaan. Asiaa käsittelevistä blogeista voisi mainita ainakin tämän ja tämän.

Tässä ensimmäiset kokeiluni valkoisella Nalle-langalla ja Huopasella.


Harmittelen etten saa kamerallani värejä toistumaan täysin oikeina mutta ehkä noista kuvista jotain selvää saa. Kasveina näissä värjäyksissä olivat koivunlehti, voikukka, nokkonen ja sipulinkuori. Kaikki langat puretin alunalla ennen värjäystä. Kolme ensimmäistä vyyhteä vasemmalta lukien on värjätty samalla koivunlehdistä saadulla keitoksella, eli vasemmalla on tummin väri (vyyhdin alaosa) ja oikealla vaalein. Ensimmäisen vyyhdin yläosa eli tuo oranssinkeltainen, on värjätty sipulinkuorella. Oikeanpuolimmainen vyyhti puolestaan on värjätty yläosastaan voikukalla ja alaosasta nokkosella.

Jaoin 150 gramman Nalle-kerän kolmeen osaan: 70g, 50 g ja 30g. Ensimmäisestä koivunlehtikeitoksesta tuli niin voimakas tumman keltainen (vyyhti 50 g), joten laimensin lientä heti reilusti vedellä ennenkuin heitin toisen vyyhdin (70 g) kattilaan, siitä tuli kaunis keltainen. Kolmas vyyhti vasemmalta lukien on purettamatonta huopasta jonka värjäsin koivunlehtiliemen lopulla, tulos kirkas vaalean keltainen. Neljäs vyyhti oikealla (30 g) on värjätty voikukalla (yläosa) ja nokkosella (alaosa). Nokkosella tulos oli selvä vaalean keltainen, kun taas voikukalla vihertävän keltainen, vaikka piti kaikkien ohjeiden mukaan olla olla toisin päin.

Oli ihan mielenkiintoista kokeilla mutta täytyy sanoa että tämä homma ei ole mitään hätähousujen puuhaa! Huomasin heti että värjäysaikaa pitää kunnioittaa, eli jaksaa liotella niitä lankoja melkein sen tunnin väriliemessä jotta väri tarttuisi tasaisesti ja pysyvästi. Ja pitää se lämpötila jossain kiehumispisteen alapuolella (ilman mittaria jouduin arvioimaan lämpötilan). Esim. tuota sipulinkuoriliemessä värjättyä vyyhdin päätä "keittelin" vain noin 20 minuuttia ja heti huomaa että värjäystulos on epätasainen la laikukas.

Yhtä vaikeaa on varmasti saada haluttu sävy lankoihin, varsinkin jos värjää enemmän lankaa kerralla. Vielä on monta kasvia kokeiltavana, ainakin vihreää haluaisin jotenkin saada aikaiseksi, se voisi onnistua punasipulin kuorella tai sitten rautasulfaatilla, täytyy nyt katsoa. Tai mitähän ihan perus ruoho saisi aikaan..? En löytänyt yhtään sivua jossa olisi puhuttu ruoholla värjäämisestä mikä vähän ihmetytti sillä vaatteethan se ainakin värjää aika mukavasti. Pitänee sekin kokeilla.

Tässä vielä koivunlehtiä ja nokkosia kuivumassa pakastamista varten. Jäähdytin ja pullotin myös väriliemiä, jääkaapissa odottelevat viikonloppua varten.

1 kommentti:

hillanen kirjoitti...

Hienoja lankoja, tuo kasvivärjäys vaikuttaa niin jännittävälle, täytyy päästä kokeilemaan ehdottomasti.